Hästtandvård

Hästens munhåla är en mycket viktig del av hästens välbefinnande. Matsmältningen börjar här, och rider man med bett kommunicerar man också via hästens mun. Men hästens munhåla är inte så tilgängelig, den är trång, lång och mörk. En grundlig undersökning med sedering och bra ljus ger grunden för en exakt åtgärd. 


Undersökningen: 

Anamnäs er en viktig del av undersökningen. Jag vill veta hästens ålder, vad den används till, om den har bett i munnen, om den har några problem med sin mun vid ridning, eller om den har problem med att äta. 

Sen känner jag över hästens hovud med mina händer, jag känner på käkmusklatur, lymfkörtlar och käkled. 

Hästen får sedering så att jag kan undersöka och behandla i lugn och ro. Jag använder ljus och spegel för att undersöka varje tand individuellt. På så sätt kan man hitta problemet och åtgärda detta. 

 Ibland kan det finnas behov av mer avancerad diagnostik, till exempel röntgen. Vid behov av detta remiteras hästen till klinik. 

Vanliga problem

Överbett, underbett. 

Om hästen har överbett eller underbett bedöms på kindtändarna. Hästen kan ha ett överbett eller underbett på främtändarna, men en annan typ av bett på kindtändarna. När hästen har ett överbett, är överkäken längre fram än underkäken och tänderna nöts inte som normalt, en haka formas på första kindtanden i överkäken och kindtanden längst bak i underkäken. När hästen har ett underbett formas en haka på främsta kindtanden i underkäken och kindtanden längst bak i överkäken. Om dessa hakar inte korrigeras kan hästen få en sämre tuggfunktion som leder til foderfickor och sår i slemhinnan, hakarna kan bli så stora att dom kommer i kontakt med motstående käke.  

Vargtänder

Vargtänder är små tänder som kan komma främ vid 6-12 mnd ålder. Inta alla hästar får dom, vissa hästar får dem vid högra ålder. De kommer framför den första kindtanden, oftast i överkäken, men ibland i underkäken. Några gånger kommer de inte genom slemhinnan, men ligger dolda under ytan. Man vet inte värför hästar har vargtänder, men vad man vet är att de ofta skapar problem eftersom bettet ligger just på vargtanden. Det rekommenderas därför att man tar bort vargtändarna. Vargtänder under ytan kan også orsaka problem, och det rekommenderas att man tar bort dem. Vargtänder är lättare att dra ut när hästen er ca 1 år gamal. Det är viktigt att få ut hela roten, så inte en rotrest kvarstår och skapar problem. 

Foderfickor

Hästar får foderfickor när det finns ett mellanrum mellam tänder som gör att foder fastnar och pressas ner. Det packade foderet är perfekt för bakterier och slemhinnan bilver inflammerad och infekterad. Detta är mycket smärtsamt. Foderfickor i överkäken kan bli så djupa att de kommer in i sinusen och skapar stora besvär för hästen. Orsakar till foderfickor er ofta sammansatta, det kan bero på hästens ålder, rotationer av tänder, överbett, underbett etc. Symptom på foderfickor kan vara dålig lukt från munnen, problem med att äta, hästen tappar foderbollar, etc. 

Skador från utrustning

Bett- och nosgrimmor kan orsaka problem för hästen. Nosgrimmor kan orsaka sår i slemhinnan om den är dratt åt för hårt eller fel anpassad. Bettet kan orsaka slitasje om det ligger mot tändarna, men också tryckskador i munngipor och slemhinnor. Det finns många anledningar till att hästen får skada från utrustningen. Utrustningen kan vara fel anpassad, det kan vara att hästen har andra problem med kroppen som gör att hästen lyfter bettet och får slitasj på tänderna. Det finns en djungel av bett och nosgrimmor, om du har funderingar så kollar vi på det tilsammans och hittar en lösning som fungerar fër er. 

Sår

Det finns många orsaker till sår i hästens mun, det kan komma från vassa kanter på tändarna, frätskador från foder i foderfickor, sår från bettet, hakar, ändrat tuggfunktion, muskelspänning i käken och nacken, etc. Det är viktigt att avlasta området genom att evt slipa vassa kanter och hakar så såret kan läka, men det viktigaste är att hitta och behandla orsaken till hästens sår för att hindra dem från att komma tillbaka.

Frakturer/Fissurer

Hästar kan också bryta av tänder. Hela eller delar av tanden kan brytas. Det finns många olika orsakar till exempel att hästen bliver sparkad i ansiktet. Hästen kan bryta båda kindtänder och framtänder. Om tanden er frakturerad så att tandens pulpa er öppen, måste tanden i de flesta fall dras ut. Det kan vara komplicerad att dra en kindtand, patienter som behöver detta remitteras. Framtänder är mindre komplicerade att dra ut, och jag göra detta ståande ute i fält. 

Hästen kan också få fissurer i sina tänder. Fissurer är små sprickor i tanden som inte behöver vara besvärliga för hästen. Men i bland kan de vara det och behöver åtgärdas. Hästar som behöver detta remitteras. 

Hästen kan också få sprickor i sina tänder. Sprickor är små sprickor i tanden som inte behöver vara svåra för hästen. Men däremellan kan de vara och behöver lösas. Hästar kommer att överföras om det behövs.

Karies

Alla hästar kan få karies. Man vet inte riktigt värför hästar får det. Karies behöver inte göra ont för hästen, men är tandens pulpa öppen gör det ont. Det kan även dannas en böld vid tandens rot, om en böld bildas i överkäken kan infektionen gå in i hästens sinus. Bölder i underkäken kan komma ut på käkens undersida. Karies som inte är smärtsam åtgärdas vid att man rensar ur och lackar med fluor. Karies som är smärtsam kan behöva behandlas med att tanden rotfyldas, hästar vid behov av rotbehandling remiteras. 

Den unga hästen

Den unga hästen byter sina mjölktänder när den är 2,5-4,5 år gammal. Under denna tid sker det mycket i hästens kropp, det är inte ovanligt att hästar som byter tänder får problem med att äta, får nedsatt prestation, tappar hullet. Om alt inte går som det ska kan hästen ha problem med sina tänder hela sitt liv. Det er mycket lättare att åtgärda problemen när hästen är ung och saker händer snabbt i munnen, jämfört med när hästen är äldre. Det kan vara klokt att kolla unga hästar i munnen lite oftare. När hästen er 7 år räknas hästens bett som ferdigt utväklad. 

Den gamla hästen

Tandens rot växer tils hästen är ca 12-14 år, efter detta skjuts tanden ut och ärsätts av benvävnad. När hästen bliver ca 20 år kan tandroten ha kommit nära ytan och det bliver bättre plats mellan tändarna. Det är därför vanligare att äldre hästar har problem med foderfickor. När hästen blir äldre skjuts tanden ut och till slut låssnar de och faller ut. Det rekommenderas att äldre hästar kollas i munnen oftare. 

© 2018 Equi-Form. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis!